J.Basanavičiaus 10, LT-20107 Ukmergė Kodas 190341397
Tel. 8~340 63612, faks. 8~340 63662
El. paštas: rastine@basanavicius.ukmerge.lm.lt
Darbo laikas: I-IV 8-16.45 val., V 8-15.30 val.
Pietūs: 12.00 - 12.30 val.
Elektroninis dienynas Tvarkaraščiai Ugdymas karjerai Basakojis Projektai
  • Description slide 5

  • Description slide 6

  • Description slide 7

  • Description slide 8

Tiksliųjų ir gamtos mokslų dienos gimnazijoje prasideda  origami technikos pažinimu. Modernusis origamis paplitęs visame pasaulyje, tai palyginti jauna meno šaka. Tradicinio origamio pradžia siekia XIV-XV a. ir siejama su Japonija. Labiausiai žinoma iš popieriaus sukurta gervė, kuri tapo Japonijos simboliu. Vėliau origamio technika paplito ir kitose šalyse. Ypač populiari Ispanijoje, kur tradiciniu origamiu laikoma „pajarita“ – stilizuotas paukščiukas. Moderniajam origamiui pradžią davė japonų meistras Akira Jošizava (Akira Yoshizawa), visą gyvenimą paskyręs šiam hobiui.

Norint išlankstyti origamį, reikia ne tik kantrybės ir kruopštumo. Svarbiausia – išmanyti matematiką, nes lankstoma pagal šio mokslo principus. Tai išbandė gimnazistai matematikos pamokose. Origamio lankstymo pamoką vedė Raminta Ardzevičienė.

Pradžioje mokiniams pristatytas šis menas, parodyta lankstinių įvairovė. Vėliau  gimnazistai mokėsi,  kaip skaityti ir suprasti brėžinius, kaip žingsnis po žingsnio kvadratinį popierių paversti tūriniu objektu. Užsiėmimo metu mokiniai praktiškai išbandė lankstymo meną. 

Tai mokinio kultūros paso renginys.