J.Basanavičiaus 10, LT-20107 Ukmergė Kodas 190341397
Tel. 8~340 63612, faks. 8~340 63662
El. paštas: rastine@basanavicius.ukmerge.lm.lt
Darbo laikas: I-IV 8-16.45 val., V 8-15.30 val.
Pietūs: 12.00 - 12.30 val.
Elektroninis dienynas Tvarkaraščiai Ugdymas karjerai Basakojis Projektai
  • Description slide 5

  • Description slide 6

  • Description slide 7

  • Description slide 8

  

Ukmergės Jono Basanavičiaus gimnazijos mokinių mišrus ansamblis dalyvavo Varėnos kultūros centre vykusiame dainų festivalyje „Dainos iš tremties“. Šį festivalį organizavo Tarptautinė komisija nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti ir Varėnos „Ąžuolo“ gimnazijos Tolerancijos ugdymo centras. Lietuvos Respublikos Seimo nutarimu, 2023 metai skiriami Lietuvos tremtiniams ir politiniams kaliniams. Tad šio festivalio tikslas – prisiminti Lietuvos gyventojų tremtis, vykusias 1940–1953 metais, paskatinti pasidomėti, kodėl, kokias dainas dainavo tremtyje, lageriuose, kokie jausmai ir viltys jose atsispindėjo. 

Festivalį pradėjo Varėnos kultūros namų ansamblis „Viltis“, kurio sudainuota daina nukėlė visus į tuos žiaurius masinių trėmimų laikus. Jaunieji festivalio dalyviai to nepatyrė, tačiau savo dainomis ir tekstais atskleidė patriotiškumą, norą žinoti savo šalies istoriją. Renginyje dalyvavo net 24 kolektyvai iš Vilniaus, Kauno, Alytaus, Varėnos, Druskininkų, Elektrėnų, Marijampolės, Valkininkų, Radviliškio, Gargždų, Prienų miestų ir rajonų mokyklų. 

Mūsų gimnazijos kolektyvas atliko literatūrinę – muzikinę kompoziciją „Kelionė į nežinią“. Muzikinėje kompozicijoje panaudoti ukmergiškių atsiminimai, eilės ir dainos iš Aldonos Matulkaitės knygos „Igarkos tremtiniai“. Sunkios kelionės metu į nežinią buvo sukurta daina „Nešauk manęs, tėvyne“. Janina Dešrytė (mokytoja) parašė eilėraštį ir su Stase Tadarauskaite (muzikos mokytoja) pritaikė melodiją. Greitai dainą „Nešauk manęs, Tėvyne!“ dainavo visas traukinys. 

Buvo įdomu paklausyti ir kitų kolektyvų, pasisemti patirties, įkvėpimo būsimiems darbams. Renginio pabaigoje organizatoriai pasidžiaugė dalyvių nuoširdumu, originaliais ieškojimais, įteikė padėkos raštus, atminimo dovanas ir išreiškė viltį susitikti Varėnoje kitais metais.